Do pobrania

Jadłospis

                                                              JADŁOSPIS WAŻNY OD 01 - 05.10.2018r

 

 

Śniadanie

g

Obiad

g

Podwieczorek

g

 

 

 

 

Pn.

01.10

 

 

Wędlina drobiowa

Serek kanapkowy,

Ogórek korniszon

Pieczywo mieszane

Masło

Kakao

Herbata z cytryną

Alergeny: 1,3,7,10

15

20

 

30

12

100

100

 

 

 

Barszcz ukraiński

Placki z jabłkami

Galaretka

 

 

Alergeny: 1, 3, 7, 9

 

 

200

150

150

 

 

 

 

 

Kaszka manna  z sokiem

 

 

 

 

Alergeny: 1, 3, 6,7

150

 

 

 

 

 

 

Wt.

02.10

 

Płatki kukurydziane  z mlekiem

Miód

Chleb

Masło

Herbata rumiankowa

Papryka

 

Alergeny: 1, 3, 5, 7

200

15

30

12

100

30

 

 

 

Zupa brokułowa

Kurczak w warzywach

Ryż naturalny

Galaretka

 

 

Alergeny: 1,3, 6, 7, 9

 

200

70

100

150

 

 

 

 

 

Arbuz

Ciastko

 

 

 

Alergeny:1, 3,7

 

 

50

15

 

 

 

 

 

 

Śr.

03.10

 

Rogal, chleb

Ser żółty, pomidor

Masło

Kakao

Herbata koperkowa

Alergeny: 1, 3,7

30

20

12

100

100

 

Żurek z makaronem

Pieczeń rzymska

Ziemniaki

sur. z ogórka i marchewki

Kompot truskawkowy

Alergeny:1, 3,7, 9

200

70

100

30

150

 

Jogurt

Biszkopty

Jabłko

Herbata malinowa

Alergeny: 1,3,7

 

115

5

30

150

 

 

 

 Czw.

04.10

Szwedzki stół: wędlina, jajko, ogórek św, pomidor, mix sałat

Pieczywo mieszane

Masło

Kawa z mlekiem

Herbata z cytryną

 

Alergeny: 1,3,7,10

45

30

12

100

100

 

 

 

 

Zupa  z zielonego groszku

Makaron razowy w sosie pomidorowym

Galaretka

 

Alergeny: 1,3, 6,7, 9

 

 

 

200

150

150

 

 

 

 

Rogalik drożdżowy

Gruszka

Herbata owocowa

 

 

Alergeny:1,3,6,7

 

 

50

50

150

 

 

 

 

 

Pt.

05.10

Pasta jajeczna, ogórek  św.

Dżem

Chleb

Masło

Kakao

Herbata miętowa

Alergeny: 1,3,7,10

20

15

30

12

100

100

 

 

Zupa koperkowa

Koreczki rybne

Ziemniaki

Sur. z kapusty

Kompot

Alergeny:1, 3,4, 7, 9

 

200

 

150

30

150

 

 

Sok naturalny

Wafelek

Jabłko

 

 

Alergeny 1,3,7

 

150

15

50

 

 

 

     

    W związku z obowiązkiem stosowania m. in. Przez placówki przedszkolne od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówią o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej  żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcję nietolerancji.Dzieci mogą korzystać z wody mineralnej w miarę potrzeb w ciągu dnia

.

 Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w cotygodniowym jadłospisie.

14 alergenów:

1.      Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.

2.      Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

3.      Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.

4.      Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.

5.      Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.

6.      Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

7.      Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).

8.      Orzechy z drzew orzechowych, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub

produkty przygotowane na ich bazie.

9.      Seler oraz produkty przygotowane na ich bazie.

     10.  Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie.

     11.  Ziarno sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.

     12.  Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w    przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

     13.  Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.

     14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie. 

Data dodania: 31/05/2011 01:27:14